wtorek, 24 lipca 2012

Zupa krem z pomidorów i bazylii

Składniki:
  • 1 kg pomidorów
  • 3 łyżki świeżej, posiekanej bazylii
  • 1 średnia cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 5 suszonych pomidorów
  • 3 szklanki bulionu
  • 200 g gęstej śmietany
  • łyżka oliwy
  • 20 g masła
  • sól i pieprz




Nie jestem wielką fanką rosołu, za to uwielbiam wszelkiego rodzaju kremy. Ten najlepiej smakuje przygotowany z dojrzałych pomidorów, a więc właśnie o tej porze roku. Do tego świeża, pachnąca bazylia...

Pomidory obieram ze skórki i kroję na ósemki. Cebulę siekam w drobną kostkę i podsmażam na maśle z oliwą, aż się zeszkli. Dorzucam posiekany czosnek i po chwili pomidory. Całość łączę z bulionem i gotuję na średnim ogniu 15-20 minut. Dodaję bazylię, pokrojone suszone pomidory, sól i pieprz i całość dokładnie miksuję na gładki krem. Na koniec dodaję śmietanę i dokładnie mieszam zupę. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz