środa, 18 lipca 2012

Penne z krewetkami i sosem pomidorowym

Składniki:
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki suszonego chili
  • 40 dag pomidorów obranych ze skórki
  • pół szklanki białego półwytrawnego wina
  • 15 dag obranych krewetek
  • 20 dag makaronu penne
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i świeżo zmielony pieprz



Szybkie danie na obiad po całym dniu w pracy, kiedy nie chcemy spędzić dużo czasu w kuchni, a przy okazji zdrowo zjeść (szczególnie jeśli wybierzemy makaron pełnoziarnisty). Składniki powinny wystarczyć dla dwóch głodnych osób.

Penne gotujemy al dente. Obrane ze skórki pomidory kroimy w drobną kostkę. Na oliwie na głębokiej patelni podsmażamy rozgniecione ząbki czosnku i suszone chili. Czosnek powinien się smażyć tylko chwilę, zanim zbrązowieje, ponieważ stanie się gorzki. Dodajemy pomidory, chwilę gotujemy i dolewamy wino. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 8-10 minut, często mieszając, aż sos trochę zgęstnieje i alkohol odparuje. Następnie do sosu wrzucamy krewetki, dodajemy sól i świeżo zmielony pieprz. Gotujemy 3-5 minut. Wlewamy sos do miski z makaronem i posypujemy natką pietruszki. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz