wtorek, 24 lipca 2012

Dla znudzonych ziemniakami: placki z cukinii i tzatziki





Składniki:

Placki:  
70 dag cukinii
1 duża cebula
łyżka posiekanego oregano
łyżka posiekanej bazylii
łyżka posiekanej pietruszki
3 jajka
pół szklanki mąki
olej lub oliwa do smażenia
sól i pieprz

Tzatziki: 
2 średnie ogórki
400 jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku 
3 łyżki oliwy z oliwek 
sól 
szczypta suszonej mięty
łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie tego dania zajmuje trochę czasu (jak na moje standardy) i wymaga zrobienia lekkiego bałaganu w kuchni, ale naprawdę warto się poświęcić. Placki mogą stanowić dodatek do mięsa lub ryby, zamiast ziemniaków, albo po prostu lekką przekąskę. Składniki starczą na co najmniej 3 porcje.

Na początku obieram ogórki na tzatziki i, pozbawione pestek, ścieram je na tarce z małymi oczkami. Solę i odstawiam, żeby straciły wodę. Zabieram się za placki. Umyte cukinie ścieram na tarce i przekładam do sitka, żeby straciły trochę wody. W międzyczasie lekko ubijam jajka, ścieram do miski cebulę, dodaję mąkę, świeże, posiekane oregano, bazylię i pietruszkę oraz szczyptę soli i pieprzu. Odciskam jeszcze trochę cukinię i mieszam wszystkie składniki na placki. Na patelni rozgrzewam oliwę i łyżką nakładam ciasto, lekko ugniatam, aby uformować placki. Smażę z obu stron aż zbrązowieją (trzeba uważać, ponieważ mają tendencję do dosyć szybkiego przypalania się). Przekładam je z patelni na ręcznik papierowy, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu.

Sos tzatziki: odsączonego ogórka mieszam z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą mięty, sokiem z cytryny i oliwą. Doprawiam solą i gotowe. Zawsze robię go trochę więcej i jem następnego dnia z chlebem albo mięsem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz