środa, 11 lipca 2012

Sałatka z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami

Składniki:
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej (równie dobrze sprawdzi się szynka serrano lub szwarcwaldzka)
  • 100 g rukoli
  • 10 dag parmezanu
  • 6 suszonych pomidorów
  • 5 łyżek oliwy
  • 1,5 łyżki octu winnego
  • sól




Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu, a przy okazji pyszna i wykwintna. Często serwuję ją na imprezach, ponieważ jej zrobienie zajmuje tylko parę minut, a wszystkim zawsze bardzo smakuje. Składniki może nie są najtańsze, ale szynkę parmeńską zastąpić można tańszą szynką szwarcwaldzką, a parmezan innym serem tego typu.

Rukolę myjemy i osuszamy, plasterki szynki rwiemy na mniejsze kawałki i dorzucamy do miski z rukolą. Następnie dokładamy pokrojone w paseczki suszone pomidory. Do sałatki przygotowujemy klasyczny sos winegret, a więc z oliwy i octu (lub soku z cytryny) w proporcji 3:1, np. w tym przypadku 5 łyżek oliwy, 1,5 łyżki octu oraz sól do smaku. Na koniec sałatkę posypujemy startym parmezanem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz