poniedziałek, 23 lipca 2012

Wakacyjne ciasto, czyli mascarpone i owoce

Składniki:
biszkopt:
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżki octu
  • 2 łyżki oleju
  • masło do nasmarowania formy
krem:
  • 400 g mascarpone
  • 200 g kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • garść malin
  • garść borówki amerykańskiej
  • garść czerwonej porzeczki
  • 2 - 3 łyżki likieru wiśniowego

Moje ulubione ciasto na lato - lekkie (niestety nie mylić z niskokaloryczne) i pełne owoców. 
Najpierw biszkopt - można upiec samemu lub oczywiście kupić gotowy - wtedy jest to ciasto ekspresowe. Potrzebna jest tylko jedna cienka warstwa, więc piekę go w formie do tarty. Jajka należy ubić z cukrem, aż do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, ocet i olej, chwilę  ubijamy, do pojawienia się dużych bąbli, które będą pękać. Przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy i pieczemy w temperaturze 175 stopni, ok. 30 minut, aż ciasto zacznie delikatnie odczepiać się od ścianek i nabierze jasnobrązowej barwy. Oczywiście warto sprawdzić czy jest już dobre, wbijając w nie drewniany patyczek.

Kiedy ciasto się piecze, robimy krem. Ubijamy śmietanę i miksujemy ją z cukrem i  mascarpone. Kiedy biszkopt wystygnie delikatnie nasączamy go likierem i przekładamy na niego masę. Na wierzchu układamy owoce. Ja wybrałam borówki, maliny i porzeczki, ponieważ po pierwsze jest na nie właśnie sezon, a po drugie lubię połączenie słodkiego kremu i ciasta z lekko kwaskowatymi owocami. Równie dobrze mogą to być np. truskawki lub inne ulubione owoce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz