czwartek, 19 lipca 2012

Tarta z cukinią i szynką

Składniki:
  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 2 cukinie
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 - 5 plasterków szynki
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 250 ml śmietany 18%
  • 25 dag startego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka świeżego oregano
  • sól i pieprz

Tarty to niezły pomysł na obiad (z dodatkiem sałatki), lunch do pracy, kolację czy danie na imprezę. Jej spód można zrobić z ciasta kruchego lub francuskiego, a jeśli chodzi o składniki nadzienia, to można w zasadzie dowolnie eksperymentować - ograniczeniem jest jedynie wyobraźnia i nasz smak. Ja dzisiaj postawiłam na rodzaj quiche, a więc tartę z nadzieniem uzupełnionym masą jajeczno-śmietanową.

Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim i odstawiamy do lodówki. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Cukinie kroimy na plasterki o grubości ok pół centymetra, a cebulę w piórka. Cukinie smażymy na oliwie, często mieszając, przez ok. 5 minut, aż nabiorą jasnobrązowego koloru. zdejmujemy z patelni i podsmażamy cebulę, a następnie mieszamy ją z plasterkami cukinii.

Na spodzie tarty układamy plasterki szynki, a na niej równomiernie warstwę cukinii z cebulą. Posypujemy ją posiekanym oregano. W misce mieszamy śmietanę z wbitymi jajkami, rozgniecionym ząbkiem czosnku i startym serem. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Masę rozlewamy na tarcie, aby wypełniła szczeliny między plastrami cukinii. Wierzch tarty można jeszcze dodatkowo oprószyć startym serem. Tartę wstawiamy do piekarnika na ok. 35 minut, aż nabierze złocistej barwy. Po jej wyjęciu dobrze jest odczekać kilka minut - wtedy łatwiej się ją nakłada.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz