środa, 13 lutego 2013

Sandwich w chlebku pita z grillowanymi warzywami i kurczakiem



Składniki (na 2 sandwiche):
2 chlebki pita
pół papryki zielonej
pół papryki czerwonej
filet z piersi kurczaka  (pojedynczy)
mała cebula
mały pomidor
olej
sól i pieprz

Sos tzatziki:
składniki i przepis znajdziecie tu, ale proponuję zmniejszyć porcje składników o połowę, a nawet 2/3


Moja miłość do sandwichy wszelkiego rodzaju jest powszechnie znana i nieprzemijalna. Także dzisiaj kolejny przepis, tym razem z chlebkiem pita. Może i mało oryginalnie, ale smakuje świetnie. Uwielbiam smak grillowanej papryki i cebuli. A do tego świeży smak sosu tzatziki...

Ale do rzeczy....Chlebki pita dostępne są w każdym markecie, więc daruję sobie ich samodzielne pieczenie. Oczyszczone z gniazd nasiennych papryki kroję w plasterki, które następnie przekrawam na pół. Cebulę kroję w talarki. Na rozgrzanej patelni grillowej smażę warzywa - powinny zrobić się miękkie i lekko zbrązowieć. Należy tylko uważać, żeby ich nie przypalić. Następnie kroję mięso w paski o grubości ok. centymetra i długości ok. 5 cm. Oprószam je solą i pieprzem z każdej strony i także wrzucam na patelnię grillową z odrobiną oleju - smażę, aż paski kurczaka zrobią się złociste. Na koniec, kroję pomidora na plasterki.

W międzyczasie przygotowuję sos tzatziki - przepis znajdziecie tu. Przygotowanie jest bardzo szybkie.

Chlebki pita skraplam delikatnie wodą i podgrzewam przez chwilę - dzięki temu zrobią się miękkie i bardziej elastyczne. Sandwich można zrobić na dwa sposoby. Pierwszy - posmarować chlebek sosem i nałożyć na niego warzywa i kurczaka, a następnie złożyć na pół i owinąć od dołu, do połowy długości folią aluminiową, żeby nie pobrudzić się wyciekającym sosem. Opcja numer 2 - ciepły chlebek nacinamy na brzegu. W środku jest pusty, więc robi nam się kieszeń, którą można wypełnić sosem i farszem. W każdej wersji smakuje świetnie.

I gotowe. Do wykorzystania na lunch, obiad albo kolację.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz