czwartek, 28 lutego 2013

Zupa krem z zielonego groszku



Składniki (na 2-3 porcje):
450 g mrożonego groszku
ok. 350 ml bulionu drobiowego
1 ząbek czosnku
1 szalotka
100 ml gęstej śmietany
sól i pieprz
łyżka oleju

dodatkowo:
pieczywo na grzanki
3 paski boczku (opcjonalnie)

Groszek wsypuję do gotującego się bulionu. Gotuję go aż będzie miękki. Może się wydawać, że bulionu jest bardzo mało w porównaniu do ilości groszku, ale po zmiksowaniu okazuje się, że taka ilość jest wystarczająca. Poza tym w przypadku kremów lepiej, żeby zupa okazała się za gęsta niż za rzadka, ponieważ wtedy zawsze możemy dolać jeszcze bulionu. W odwrotnej sytuacji zupę jest trochę ciężej zagęścić. 

W czasie, gdy groszek gotuje się w bulionie, siekam szalotkę. Wybrałam ją, zamiast zwykłej cebuli, ponieważ jest delikatniejsza w smaku. Siekam ząbek czosnku. Na patelni rozgrzewam olej i chwilę podsmażam cebulę oraz czosnek, a następnie dokładam je do zupy. Całość gotuję jeszcze kilka minut. Następnie miksuję zupę blenderem na gładki krem i doprawiam solą oraz pieprzem. Zupę przelewam do talerzy i do każdej porcji dodaję łyżkę śmietany.

Krem z groszku jest słodkawy. Lubię przełamać ten smak - np. smażonym, wędzonym boczkiem. Plasterki kroję na cienkie paski i smażę na brązowo na patelni. Przegryzam nimi zupę, tak samo jak grzankami. Te z kolei można zrobić ze zwykłego chleba, bagietki, chleba tostowego - po prostu opiekając je w tosterze lub piekarniku. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz