czwartek, 28 lutego 2013

Muffiny śniadaniowe


Składniki (na 6 muffinów):
7 jajek
3 czubate łyżki mąki pszennej
łyżka pokrojonej w kostkę papryki zielonej
łyżka pokrojonej w kostkę papryki czerwonej
3 łyżki startego żółtego sera
1 szalotka
6 plasterków boczku
sól i pieprz
masło do smarowania formy

Nagrzewam piekarnik do 190 stopni. Do miski wbijam jajka i dodaję mąkę. Całość dokładnie mieszam, tak żeby nie było grudek (najszybciej to zrobić mikserem). Kroję paprykę i siekam szalotkę. Dokładam je do masy. Dorzucam starty ser, doprawiam solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszam.

Formę do muffinów smaruję cienko masłem. Ścianki wykładam plasterkami boczku. Najlepiej położyć też po kawałku na dno, żeby ciasto się nie przykleiło. Wlewam masę do formy. Muffiny piekę ok. 20 minut. Powinny się zarumienić z wierzchu. Po upieczeniu będą miały konsystencję zbliżoną do omletów. Pyszne i pożywne!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz