środa, 13 lutego 2013

Marchewkowe frytki z sosem tzatziki



Składniki (na 2 porcje):
3 duże marchwie
czubata łyżeczka pieprzu cayenne
2-3 łyżki oliwy z oliwek

Sos tzatziki
Składniki i przepis znajdziecie tu. Proponuję zmniejszyć porcje składników o 1/3.


Marchewkowe frytki to jedna z moich ulubionych przekąsek. Są świetne jako dodatek do mięsa na obiad lub jako samodzielna przekąska. Łączą w sobie ostrość cayenne i słodycz marchwi, a to wszystko przełamuje jeszcze świeżość sosu tzatziki. Pycha! :)

Marchew obieram i kroję w słupki, o grubości ok. centymetra, przypominające frytki. Następnie mieszam oliwę z pieprzem cayenne. Ja robię to danie we frytownicy "na łyżkę oleju", ale można spokojnie piec je w piekarniku. W takim przypadku proponuję nagrzać piekarnik do 180 stopni, wymieszać "frytki" z oliwą i pieprzem cayenne, a następnie rozłożyć równomiernie w dużym naczyniu żaroodpornym, żeby jak najmniej na siebie zachodziły. Powinny smażyć / piec się aż będą miękkie w środku - trzeba tylko uważać, żeby nie rozmiękły za bardzo. W przypadku mojej frytownicy wystarcza im 12 minut, w przypadku piekarnika proponuję sprawdzić po ok. 20 minutach. 

Do tego przygotowuję sos tzatziki - przepis dostępny tutaj. 





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz