sobota, 26 stycznia 2013

Jajka w pomidorach, czyli śniadanie na dobry początek dnia


Składniki (na jedną porcję):
1 pomidor
1 jajko
1 plasterek szynki
sól i pieprz

W tygodniu jem bardzo szybkie i mało wyszukane śniadania, ale w leniwe, weekendowe poranki zdarza mi się bardziej przyłożyć, żeby dobrze zacząć dzień. To będzie więc przepis na zdrowe, pożywne i ciekawie prezentujące się śniadanie.

Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni. Odcinam szczyt pomidora od strony szypułki. (Do tego dania dobrze jest wybrać stosunkowe duże pomidory, żeby jajko zmieściło się do środka.) Następnie wydrążam pomidora i wnętrze oprószam solą i pieprzem. Na dno wkładam plasterek szynki - jeśli jest za duży, można go przyciąć, żeby nie wystawał. Do pomidora wlewam jajko. Pomidory kładę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam na ok. 15 minut do rozgrzanego piekarnika. Wierzch jajka powinien się ściąć, a środek będzie płynny. Jeśli ktoś nie chce, żeby wierzch był zbyt ścięty, można delikatnie przykryć wierzch pomidora kawałkiem folii aluminiowej. Ciepły pomidor, aromat szynki i jajko łączą się idealnie. A do tego świeże pieczywo.... bardzo dobry początek dnia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz