czwartek, 24 stycznia 2013

Muszle nadziewane szpinakiem i prosciutto w sosie pomidorowym




Składniki (na 2 porcje):
ok. 200 g makaronu duże muszle (conchiglioni)
100 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
100 g szynki prosciutto
kulka sera mozzarella (125 g)
garść startego sera typu parmezan
350 g passaty pomidorowej
średnia cebula
pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa z oliwek

Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie. Na patelni podsmażam szpinak - powinien zrobić się miękki i stracić na objętości. Zdejmuję szpinak z patelni i siekam go. Następnie na patelni podsmażam szynkę pokrojoną w kwadraty, dorzucam jeszcze na chwilę szpinak i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość podsmażam jeszcze przez kilkanaście sekund, dodaję szczyptę soli i pieprzu i zdejmuję patelnię z palnika. 

Na drugiej patelni, na oliwie, podsmażam posiekaną cebulę, aż będzie miękka. Dodaję drobno posiekany lub przeciśnięty ząbek czosnku i po chwili smażenia wlewam na patelnię passatę, całość podgrzewam i dodaję wino - sos gotuję ok. 20 minut, aż odparuje alkohol. Doprawiam solą i pieprzem.

Kroję mozzarellę w kostkę. Do naczynia żaroodpornego wlewam 1/2 sosu pomidorowego i rozprowadzam go równomiernie na dnie.  Każdą muszlę faszeruję szpinakiem z szynką oraz kostkami mozzarelli. Układam je obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Po ułożeniu wszystkich muszli, wlewam resztę sosu pomidorowego w przestrzenie między nimi. Na koniec makaron posypuję startym parmezanem i zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut.



2 komentarze: