czwartek, 24 stycznia 2013

Roladki z kurczaka i domowe frytki



Składniki (na 4 roladki):
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
4 - 6 suszonych pomidorów ze słoika
10 zielonych oliwek bez pestek
5-6 listków świeżej bazylii
kilka kaparów
4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
sól i świeżo zmielony pieprz
olej lub oliwa z oliwek
4 wykałaczki

Frytki - składniki (dla 2 osób):
3 duże ziemniaki
łyżeczka suszonego oregano
łyżeczka suszonego rozmarynu
oliwa z oliwek
szczypta pieprzu
sól


Zaczynam od frytek. Generalnie obecnie większość osób wybiera chyba frytki mrożone, ale te domowe smakują inaczej i można do nich dobrać zioła lub przyprawy, które lubimy. Niestety z domowymi frytkami jest też więcej pracy niż z mrożonymi, ale czasem można zaszaleć. 

Ziemniaki obieram i kroję na frytki o grubości ok. 10 mm. Staram się, żeby frytki były jak najbardziej równe, aby równomiernie się usmażyły. Następnie frytki płuczę w wodzie, aż do momentu, gdy woda będzie czysta - w ten sposób wypłukuję skrobię z ziemniaków. Po tym zabiegu rozkładam je równomiernie na ściereczce lub ręczniku papierowym i osuszam ziemniaki. Dzięki temu po przyrządzeniu frytek, będą chrupiące z zewnątrz. I teraz docieramy do ich usmażenia / upieczenia. Możliwości jest kilka. Ja korzystam z frytownicy, która smaży frytki z wykorzystaniem tylko łyżki oliwy - polewam ziemniaki oliwą i suszonymi ziołami oraz pieprzem. Smażę je ok. 40 minut, aż będą złociste i po wyjęciu posypuję solą. W przypadku tradycyjnej frytownicy trzeba liczyć się niestety z tym, że jeśli do frytek dodamy zioła przed ich usmażeniem, to po ich przyrządzeniu, we frytownicy trzeba będzie wymienić olej. Frytki można jednak upiec także w piekarniku nagrzanym do 200 stopniu. Do miski wlewam wtedy 2 łyżki oleju, wsypuję zioła i pieprz, a następnie mieszam w niej frytki. Później rozkładam je równomiernie na blasze do pieczenia i piekę ok. 30-40 minut (aż frytki będą rumiane z zewnątrz i upieczone w środku). Po wyjęciu z piekarnika doprawiam je solą.

Umyte filety przekrawam poziomo, aby uzyskać cztery cienkie płaty mięsa. W blenderze miksuję suszone pomidory, listki bazylii, kapary i oliwki. Staram się uzyskać w miarę jednolitą pastę. Każdy płat mięsa solę i pieprzę z obu stron, a następnie rozprowadzam na powierzchni mięsa przygotowaną masę. Na paście rozsmarowanej na każdym płacie układam po plasterku szynki - staram się, żeby nie wystawał zbytnio poza obręb mięsa. Następnie każdy z płatów delikatnie zawijam, tworząc roladkę, a brzeg spinam wykałaczką. Smażę je z każdej strony na rozgrzanej patelni, z odrobiną oleju lub oliwy, na średnim ogniu - tak, aby mięso nie przypiekło się z zewnątrz, zanim zdąży usmażyć się środku. Tak przygotowane mięso nie tylko nie będzie suche, ale także będzie nabierze bogatego smaku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz