poniedziałek, 3 września 2012

Curry z krewetkami



Pasta curry 
(porcja starczy na 2 potrawy dla 2 osób)
  • 1 łodyga trawy cytrynowej, posiekana
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • łyżeczka kurkumy
  • pół łyżki świeżej, posiekanej kolendry
  • pół łyżeczki mielonego kminku
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • pół średniej cebuli, posiekanej
  • 2 łyżeczki posiekanego galangalu (ostry imbir tajski)
  • 1 żółta papryczka chili, posiekana
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki pasty krewetkowej (ka pi)
  • łyżeczka oleju arachidowego

Curry z krewetkami 
(dla dwóch osób)
  • 25 dag obranych krewetek
  • łyżka pasty curry
  • łodyga trawy cytrynowej
  • sok z połowy limonki
  • pół łyżeczki startego imbiru
  • 200 g mleczka kokosowego
  • pół łyżeczki pasty krewetkowej
  • pół łyżeczki cukru palmowego
  • garść kiełków fasoli mung
  • garść różyczek brokuła
  • garść posiekanej kolendry
  • ząbek czosnku
  • pół papryczki chili (dla lubiących BARDZO ostre potrawy)
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 1/4 szklanki wody
  • szczypta soli
  • gotowany ryż jako dodatek

Pasta curry

Pasta curry ma o wiele bardziej intensywny smak niż przyprawa curry dostępna w zwykłym sklepie. Żeby ją przygotować potrzeba trochę zachodu, ale efekt końcowy go wynagrodzi. Składniki kupić można w sklepach z produktami spożywczymi typu "kuchnie świata". 

Mieloną kolendrę, kminek i cynamon należy chwilę podgrzać na patelni, aby zaczęły wydzielać intensywny aromat. Następnie w moździerzu miesza się wszystkie składniki (oprócz oleju) i uciera aż do momentu uzyskania dosyć jednolitej, gładkiej pasty. Na koniec dodaje się olej i wszystko jeszcze chwilę uciera.

Curry z krewetkami

Siekam łodygę trawy cytrynowej i czosnek. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucam łyżkę pasty curry i dodaję imbir, trawę cytrynową, czosnek, brokuła i kiełki (oraz dla lubiących bardzo ostre dania - posiekaną papryczkę chili). Całość chwilę podsmażam i dodaję mleczko kokosowe i 1/4 szklanki wody. Składniki powinny zacząć się gotować. W sosie rozpuszczam pastę krewetkową, dodaję cukier i gotuję curry ok. 8 minut. Na koniec na patelnię wrzucam krewetki, dodaję sól i sok z limonki. Krewetki powinny gotować się ok. 3 minut, aż zmienią kolor na różowy.
Gotowe curry podaję posypane świeżą kolendrą, w miseczkach, z dodatkiem ryżu. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz