czwartek, 9 sierpnia 2012

Penne z salami





Składniki (na 2 porcje):
20 dag penne
20 dag salami
3 ząbki czosnku
średnia cebula
2 łyżki oliwy
1/3 szklanki czerwonego, półwytrawnego wina
szczypta suszonego chili
40 dag pomidorów obranych ze skórki
garść posiekanej pietruszki
łyżka posiekanego oregano
Sól i świeżo zmielony pieprz

Penne gotuję al dente. Cebulę kroję w drobną kostkę i szklę na oliwie. Dodaję pokrojone w ok. centymetrową kostkę salami i podsmażam z cebulą. Po kilku minutach dorzucam drobno posiekany czosnek, całość smażę jeszcze chwilę, mieszając i dodaję pomidory, uprzednio obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę. Dosypuję szczyptę chili. Gdy całość zacznie się gotować, redukuję ogień do średniego i dolewam wino. Sos powinien pogotować się ok. 15minut, aż alkohol odparuje. Na koniec doprawiam całość solą i świeżo zmielonym pieprzem. Sos przekładam na makaron i z wierzchu posypuję posiekanymi ziołami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz