czwartek, 9 sierpnia 2012

Kurczak we włoskim klimacie



Składniki (na 2 porcje):
2 duże, pojedyncze filety z piersi kurczaka
kilka zielonych oliwek bez pestek
50g mozzarelli
4-5 listków świeżej bazylii 
2 plasterki szynki dojrzewającej
mąka
sól i świeżo zmielony pieprz
oliwa do smażenia

W umytych filetach robię nożem poprzeczne nacięcia, tworząc w nich kieszenie, które następnie wypełnię farszem. Mozzarellę kroję w drobną kostkę i mieszam z pokrojonymi w plasterki oliwkami i posiekaną bazylią. Kieszenie nacieram wewnątrz solą i pieprzem i wkładam w nie mieszankę mozzarelli, oliwek i bazylii. Wierzch kurczaka z obu stron także należy lekko oprószyć solą i pieprzem. Jeśli kurczak się rozchodzi, kieszenie można pospinać wykałaczkami. Następnie piersi obtaczam w mące i owijam plasterkami szynki. Smażę na rozgrzanej oliwie z każdej strony. Podaję z ziemniakami pieczonymi z rozmarynem i czosnkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz