niedziela, 16 września 2012

Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki

Składniki (dla 4 osób):
  • 6 pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 100 ml śmietany 22%
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • garść listków świeżego oregano

Grzanki czosnkowe
  • 8 kromek bagietki lub chleba
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta soli

Jest to jedna z moich ulubionych zup na zimne dni. Co prawda pomidory i papryka kojarzą mi się raczej z latem, ale nie polecam jej na upały - bardzo rozgrzewa. Piekarnik nagrzewam do 240 stopni. Pomidory przekrawam na połówki, paprykę przekrawam wzdłuż na ćwiartki i usuwam gniazda nasienne. Warzywa układam na blasze - pomidory spodem do dołu, paprykę spodem do góry. Piekę ok. 20 minut, aż skórka papryki będzie ciemna. Paprykę wkładam do plastikowego woreczka i zawiązuję. Pomidory odstawiam na 5 minut, a następnie zdejmuję z nich skórkę. Następnie zabieram się za paprykę i również ściągam z niej skórkę. 

Z papryczki chili usuwam nasiona i kroję ją na drobne kawałki. Siekam cebulę i szklę ją na oliwie w dużym rondlu. dodaję do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i papryczkę chili, podsmażam kilkanaście sekund i wrzucam paprykę i pomidory. Całość podgotowuję jeszcze ok. 5 minut i dolewam bulion - doprowadzam zupę do wrzenia i gotuję jeszcze 15 minut. Następnie miksuję zupę za pomocą blendera na gładki krem.

W międzyczasie przygotowuję grzanki, które podaję z zupą. Masło dokładnie mieszam z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i szczyptą soli. Smaruję nim kromki pieczywa i opiekam aż się zarumienią. Można to zrobić w opiekaczu lub piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Gotową zupę przelewam do miseczek, do każdej z nich dokładam łyżkę śmietany i posypuję listkami oregano. Podaję z ciepłymi grzankami.


1 komentarz:

  1. Jako,że się ochłodziło zamierzam ugotować tę zupę. Zapewne będzie smaczna. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń