- 250 g makaronu spaghetti
- 100 g kurek
- 200 g gęstej śmietany (co najmniej 18%)
- 3 plasterki szynki parmeńskiej
- średnia cebula
- ząbek czosnku
- garść posiekanej pietruszki
- oliwa
- sól i pieprz
Makaron gotuję al dente. Użyłam trójkolorowego, żeby trochę ożywić wizualnie danie. Siekam cebulę w kostkę i kroję plasterki szynki na paski. Kurki oczyszczam - zalewam je w misce gorącą wodą i trzymam w niej 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Grzyby powinny unosić się na powierzchni, a piasek opaść na dno. Po wyjęciu kurek z wody, oczyszczam je z pozostałości ziemi, jeśli jest taka potrzeba. Na patelni podsmażam szynkę i dorzucam posiekaną cebulę. Smażę ją, aż zacznie się szklić. Dodaję posiekany ząbek czosnku i kurki (jeśli są duże, wcześniej je kroję). Smażę całość ok. 10 minut - grzyby powinny zacząć wydzielać aromat. Następnie dodaję śmietanę, zdejmuję patelnię z palnika i mieszam składniki. Na koniec przyprawiam sos solą i pieprzem, przelewam go na makaron.Całość posypuję pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz