niedziela, 23 września 2012

Pierś kurczaka z sosem musztardowym


Składniki (na dwie porcje):
2 filety z piersi kurczaka
2 łyżki musztardy francuskiej 
3 suszone pomidory
łyżka posiekanego szczypiorku
2 czubate łyżki śmietany 22%
1/4 szklanki białego wina
sól i pieprz

Szybki i prosty przepis na obiad. Piersi przekrawam, żeby filety były cieńsze. Oprószam je solą i pieprzem z obu stron i smażę na patelni grillowej, aż są złociste z obu stron.

Suszone pomidory kroję w dużą kostkę. W międzyczasie w rondelku podgrzewam wino, przez ok. 10 minut, aż wyparuje z niego alkohol. Następnie dodaję musztardę, pomidory i szczypiorek, chwilę jeszcze gotuję i zdejmuję rondelek z palnika i dodaję śmietanę. Mieszam składniki i przyprawiam solą i pieprzem. Polewam mięso sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz