- 6 plasterków szynki parmeńskiej (równie dobrze sprawdzi się szynka serrano lub szwarcwaldzka)
- 100 g rukoli
- 10 dag parmezanu
- 6 suszonych pomidorów
- 5 łyżek oliwy
- 1,5 łyżki octu winnego
- sól
Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu, a przy okazji pyszna i wykwintna. Często serwuję ją na imprezach, ponieważ jej zrobienie zajmuje tylko parę minut, a wszystkim zawsze bardzo smakuje. Składniki może nie są najtańsze, ale szynkę parmeńską zastąpić można tańszą szynką szwarcwaldzką, a parmezan innym serem tego typu.
Rukolę myjemy i osuszamy, plasterki szynki rwiemy na mniejsze kawałki i dorzucamy do miski z rukolą. Następnie dokładamy pokrojone w paseczki suszone pomidory. Do sałatki przygotowujemy klasyczny sos winegret, a więc z oliwy i octu (lub soku z cytryny) w proporcji 3:1, np. w tym przypadku 5 łyżek oliwy, 1,5 łyżki octu oraz sól do smaku. Na koniec sałatkę posypujemy startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz