- 1 kg pomidorów
- 3 łyżki świeżej, posiekanej bazylii
- 1 średnia cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 5 suszonych pomidorów
- 3 szklanki bulionu
- 200 g gęstej śmietany
- łyżka oliwy
- 20 g masła
- sól i pieprz
Nie jestem wielką fanką rosołu, za to uwielbiam wszelkiego rodzaju kremy. Ten najlepiej smakuje przygotowany z dojrzałych pomidorów, a więc właśnie o tej porze roku. Do tego świeża, pachnąca bazylia...
Pomidory obieram ze skórki i kroję na ósemki. Cebulę siekam w drobną kostkę i podsmażam na maśle z oliwą, aż się zeszkli. Dorzucam posiekany czosnek i po chwili pomidory. Całość łączę z bulionem i gotuję na średnim ogniu 15-20 minut. Dodaję bazylię, pokrojone suszone pomidory, sól i pieprz i całość dokładnie miksuję na gładki krem. Na koniec dodaję śmietanę i dokładnie mieszam zupę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz