biszkopt:
- 2 jajka
- pół szklanki cukru
- pół szklanki mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżki octu
- 2 łyżki oleju
- masło do nasmarowania formy
- 400 g mascarpone
- 200 g kremówki
- 2 łyżki cukru
- garść malin
- garść borówki amerykańskiej
- garść czerwonej porzeczki
- 2 - 3 łyżki likieru wiśniowego
Moje ulubione ciasto na lato - lekkie (niestety nie mylić z niskokaloryczne) i pełne owoców.
Najpierw biszkopt - można upiec samemu lub oczywiście kupić gotowy - wtedy jest to ciasto ekspresowe. Potrzebna jest tylko jedna cienka warstwa, więc piekę go w formie do tarty. Jajka należy ubić z cukrem, aż do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, ocet i olej, chwilę ubijamy, do pojawienia się dużych bąbli, które będą pękać. Przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy i pieczemy w temperaturze 175 stopni, ok. 30 minut, aż ciasto zacznie delikatnie odczepiać się od ścianek i nabierze jasnobrązowej barwy. Oczywiście warto sprawdzić czy jest już dobre, wbijając w nie drewniany patyczek.
Kiedy ciasto się piecze, robimy krem. Ubijamy śmietanę i miksujemy ją z cukrem i mascarpone. Kiedy biszkopt wystygnie delikatnie nasączamy go likierem i przekładamy na niego masę. Na wierzchu układamy owoce. Ja wybrałam borówki, maliny i porzeczki, ponieważ po pierwsze jest na nie właśnie sezon, a po drugie lubię połączenie słodkiego kremu i ciasta z lekko kwaskowatymi owocami. Równie dobrze mogą to być np. truskawki lub inne ulubione owoce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz