niedziela, 21 kwietnia 2013

Ziemniaki z serem raclette



Składniki:
ok. pół kg ziemniaków
300 g sera raclette
4 łyżki musztardy rosyjskiej
6 łyżek śmietany 18%
duża cebula
5 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
oliwa z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz
łyżka posiekanej pietruszki


Jak łatwo się domyślić patrząc na przepisy, które wykorzystuję, jestem totalnym serożercą.  A kiedy po raz pierwszy spróbowałam we Francji prawdziwego raclette, totalnie się zakochałam w tej potrawie i serze. Także dzisiaj zapiekanka inspirowana raclette. 

Ziemniaki gotuję w mundurkach do miękkości. Trzeba tylko uważać, żeby się nie rozgotowały i nie rozpadały po ugotowaniu. W międzyczasie wnętrze naczynia żaroodpornego nacieram odrobiną oliwy. Na spodzie układam plasterki szynki. Cebulę kroję w piórka i podduszam na patelni, a następnie rozkładam ją równomiernie na szynce. Po ugotowaniu ziemniaków, kroję je na plasterki. Można je najpierw obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne.Układam warstwę ziemniaków w naczyniu żaroodpornym. Posypuję je solą i świeżo zmielonym pieprzem. 

W miseczce porządnie mieszam ze sobą musztardę i śmietanę i rozprowadzam sos na warstwie ziemniaków. Na wierzchu układam plastry sera raclette. Zapiekankę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 20 minut. Zapiekam całość aż ser się rozpuści i lekko zarumieni. Gotowe danie posypuję posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz