niedziela, 21 kwietnia 2013

Grillowana sałata rzymska





Składniki:
  • sałata rzymska
  • łyżka octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy smakowej (np. chili, czosnkowa)
  • średniej wielkości cebula czerwona
  • 100 g sera typu parmezan lub lazur (w zależności od upodobań)
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz








Fajny przepis na przystawkę lub dodatek do dania głównego. Ale do rzeczy... Cebulę drobno siekam. Sałatę przekrawam wzdłuż na cztery części. Ćwiartki sałaty układam na grillu elektrycznym (może być też patelnia grillowa) i grilluję ze wszystkich stron. Sałata powinna trochę zbrązowieć i lekko zmięknąć. Po zdjęciu sałaty z grilla odcinam ok. centymetr z twardego głąba. Nie robiłam tego wcześniej, żeby sałata nie rozpadała się na grillu. Każdą ćwiartkę posypuję posiekaną cebulą, skrapiam octem i polewam oliwą. Ja wybrałam oliwę z chili i czerwonym pieprzem, ale może być też inna, np. czosnkowa. Sałatę oprószam solą i pieprzem, a na koniec posypuję startym parmezanem. Można też wybrać ser typu lazur i rozkruszyć go na sałacie - wtedy danie będzie ostrzejsze w smaku. Od razu podaję, póki sałata jest ciepła.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz