wtorek, 23 października 2012

Sałata dla miłośników zdecydowanych smaków


Składniki:
  • Miks sałat, np. radicchio, rukola
  • 100 g sera typu bleu
  • 100 g boczku wędzonego
  • garść obranych orzechów włosków 
  • łyżka oliwy
  • ocet balsamiczny






Fajna przekąska dla osób lubiących wyraziste, zdecydowane smaki - słony boczek, ostry ser i ostra sałata, a do tego orzechy włoskie...
Boczek kroję w kostkę i smażę na łyżce oliwy, aż zbrązowieje (ale nie mają być to skwarki). W międzyczasie kroję ser w kostkę, orzechy przekrawam na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki mieszam z umytą sałatą. Zachowuję oliwę po smażeniu boczku i dodaję do niego odrobinę octu balsamicznego - w ilości ok. 1/3 objętości oliwy. Nie dodaję już soli, ponieważ ser i boczek są już same w sobie wystarczająco słone. Podaję od razu, póki boczek jest ciepły. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz