wtorek, 23 października 2012

Pieczone krewetki



Składniki (dla dwóch osób):
35 - 40 dag obranych krewetek, z ogonami
4 ząbki czosnku
100 ml oliwy
papryczka chili
garść pietruszki
sól morska
sok z połowy cytryny
bagietka


Ostatnio moje życie kręci się wokół pracy i jeśli gotuję, to stawiam na najprostsze i najszybsze dania. A to jest jedno z nich.
Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni. Obieram czosnek i siekam papryczkę chili (usuwam z niej najpierw nasiona, ponieważ są bardzo ostre). Do żaroodpornego naczynia wlewam oliwę i wyciskam sok z cytryny. Przeciskam do niej także ząbki czosnku i wrzucam posiekaną papryczkę chili. Do naczynia wkładam krewetki i dokładnie mieszam je z pozostałymi składnikami. rozkładam je równomiernie w naczyniu, aby nie zachodziły na siebie. Krewetki solę i wkładam do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut. Krewetki powinny zrobić się różowe. Po wyjęciu posypuję je posiekaną pietruszką. Podaję je z białym winem i bagietką, którą można maczać w powstałym, pysznym sosie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz