Pasta curry
(porcja starczy na 2 potrawy dla 2 osób)- 1 łodyga trawy cytrynowej, posiekana
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- łyżeczka kurkumy
- pół łyżki świeżej, posiekanej kolendry
- pół łyżeczki mielonego kminku
- 1 posiekany ząbek czosnku
- pół średniej cebuli, posiekanej
- 2 łyżeczki posiekanego galangalu (ostry imbir tajski)
- 1 żółta papryczka chili, posiekana
- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
- pół łyżeczki pasty krewetkowej (ka pi)
- łyżeczka oleju arachidowego
Curry z krewetkami
(dla dwóch osób)- 25 dag obranych krewetek
- łyżka pasty curry
- łodyga trawy cytrynowej
- sok z połowy limonki
- pół łyżeczki startego imbiru
- 200 g mleczka kokosowego
- pół łyżeczki pasty krewetkowej
- pół łyżeczki cukru palmowego
- garść kiełków fasoli mung
- garść różyczek brokuła
- garść posiekanej kolendry
- ząbek czosnku
- pół papryczki chili (dla lubiących BARDZO ostre potrawy)
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 1/4 szklanki wody
- szczypta soli
- gotowany ryż jako dodatek
Pasta curry
Pasta curry ma o wiele bardziej intensywny smak niż przyprawa curry dostępna w zwykłym sklepie. Żeby ją przygotować potrzeba trochę zachodu, ale efekt końcowy go wynagrodzi. Składniki kupić można w sklepach z produktami spożywczymi typu "kuchnie świata".
Mieloną kolendrę, kminek i cynamon należy chwilę podgrzać na patelni, aby zaczęły wydzielać intensywny aromat. Następnie w moździerzu miesza się wszystkie składniki (oprócz oleju) i uciera aż do momentu uzyskania dosyć jednolitej, gładkiej pasty. Na koniec dodaje się olej i wszystko jeszcze chwilę uciera.
Curry z krewetkami
Siekam łodygę trawy cytrynowej i czosnek. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucam łyżkę pasty curry i dodaję imbir, trawę cytrynową, czosnek, brokuła i kiełki (oraz dla lubiących bardzo ostre dania - posiekaną papryczkę chili). Całość chwilę podsmażam i dodaję mleczko kokosowe i 1/4 szklanki wody. Składniki powinny zacząć się gotować. W sosie rozpuszczam pastę krewetkową, dodaję cukier i gotuję curry ok. 8 minut. Na koniec na patelnię wrzucam krewetki, dodaję sól i sok z limonki. Krewetki powinny gotować się ok. 3 minut, aż zmienią kolor na różowy.
Gotowe curry podaję posypane świeżą kolendrą, w miseczkach, z dodatkiem ryżu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz